A következő történet tökéletes példája annak, hogy senkit és semmit sem szabad megítélni anélkül, hogy igazán megismernénk. Nem fogok hazudni, a Tatratearól megvolt a véleményem, és nem mondanám, hogy túl pozitív lett volna. Aztán kivittek Szlovákiába és minden megváltozott.
A Magyar Bartender Szövetség körülbelül egy hónapja meghirdetett egy versenyt, ahol be lehetett küldeni egy ital receptet és egy fotót, majd őrült promózásba kellett kezdeni, hogy egyike legyél azoknak a tízeknek, akik kimehetnek meglátogatni a lepárlót. Egyszerű versenynek tűnt egy nagyon jó kis főnyereménnyel, főleg úgy, hogy tízen is nyerhetnek, szóval belevágtam. Azt hittem könnyen behúzom az egyik helyet. Aztán a végére majdnem nem lett meg, valahol a nyolcadik és a kilencedik helyen végezhettem, de szerencsére pont elég volt ahhoz, hogy kijuthassak. Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy sikerült, és ott lehettem, hiszen így jobban megismertem azt az italcsaládot, amit nem igazán látni prémium bárokban, sőt inkább csak kocsmákban található, és talán emiatt volt az a véleményem, ami.
Egy röpke hat órás buszos utazás után meg is érkeztünk Késmárkra. Az idegenvezetőnk Kárpáti Judit Zsuzsanna volt, az a magyarországi brand manager, aki kezdettől fogva felelt a jó hangulatért is. Itt alkalmunk nyílt találkozni a Tatratea atyjával, Ján Semaňákkal, aki bevezetett minket a kis családi vállalkozásukba, ami mára kinőtte magát, és korántsem nevezhető kicsinek. Ennyit a bevezető meséről, de most már ideje kicsit megismerkedni a Tatrateával.
A hagyomány szerint az eredeti receptet a Magas-Tátrában élő emberek találták ki, mivel ott régi szokás volt, hogy a közéjük érkező vendégeket forró teával és gyógynövény likőr keverékével kínálták. Innen jött az ötlet, hogy miért ne lehetne létrehozni egy erre a receptre alapozott szeszesitalt. A cél nem volt kisebb, mint Szlovákia nemzeti italát létrehozni, amit kevesebb, mint 20 év alatt sikerült véghezvinni. De miből készül a Tatratea? Alapja a tisztaszesz (melasz) illetve borpárlat és szilvapálinka, legfontosabb hozzávalói a kristálytiszta tátrai forrásvíz, a fekete tea, a gondosan kiválasztott gyógynövények és a gyümölcskivonatok, melyek mind természetes alapanyagok. Különlegessége, hogy a fekete teát Indiából, Assam provinciából szerzik be, amit 70 fokos vízben áztatnak, és utána adnak hozzá alkoholt. A Tatrateának az alapját 8 hétig pihentetik hordóban, hogy az alapanyagok kapjanak egy kis oxigént, amitől teltebb lesz a végtermék. Az utolsó lépés előtt pedig leszűrik, hogy ne maradjanak fűszerdarabkák benne. Végül pedig palackozzák. Kifejezetten tetszett az, hogy amikor becsomagolják az üvegeket, hogy ne sérüljön, az üveg kap egy extra papírborítást is, apró figyelmesség, ami még értékesebbé teszik ezt a likőrt.
Összesen 14 különböző fajtája van, amiből Magyarországon csak 7 kapható, pontosabban az első széria (22°%-72%) és a második szériából a 37%-os. A legelső Tatratreát 2003-ban adták ki Original néven, az 52% volt. Itt a fekete tea dominál ízben. Kíváncsiak voltunk miért 52%-kal indította az első Tatrateát. A válasz a szlovák italkultúrában keresendő. Tisztelt Semaňák úr elmondta nekünk, hogy csupán a hagyományokat követte, hiszen Szlovákiában az 50% alkoholtartalom a megszokott. Mivel nagy kísérletező, ezért nem állt meg itt, és hamarosan gyártott még 5 különböző fajtát (32%-42%-62%-72%), amiket a gyümölcskivonat, a tea aránya és esetenként a citrusos íz különböztet meg. Az amerikai piac hatására kiadott egy kókuszos változatot is, amit 22 fokosra állított be a piaci igényeknek megfelelően.
2013-ban pedig megjelent a második széria újabb 6 ízzel, és nemrégiben pedig megjelent a harmadik széria, ami merőben eltér az eddigiektől. Egy 35%-os Tea Bittert és egy úgyszintén 35%-os Herbal Tea Digestifet készített.
A Tatratea szériái
Lehetőségünk volt bele látni a folyamatokba, körbe vezettek minket a Karloff lepárlóban. Megmutatták a Tatratea hagyományos szervírozását, ami melegen történik (ez az alábbi videó végén látható). Az előadás végén i. Semaňák úr elmondta, hogy szerinte az a siker kulcsa, ha őszinték vagyunk a végső felhasználókkal. A legeslegvégén pedig kedveskedtek egy házi versennyel is, amit Dr. Pállfy László nyert meg. Ezúton is szeretnék gratulálni nekik.
A győztes koktél - Dr. Pállfy László kreációja
Összeségében azt kell mondanom, hogy nagyon jó hatással volt ránk ez az út. Az utazás előtt szinte mindnyájan keveset tudtunk még magáról a cégről és arról mit képvisel, de most már tisztában vagyunk vele, hogy ez a szlovákok szívügye.